Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В РБ “Н.Фурнаджиев“- Пазарджик функционира работна станция за самообслужване на читатели

 

Системата е въведена по проект, финансиран от Национален фонд “Култура“

 

Работна станция за самообслужване на читатели работи в отдел „Заемна за възрастни“ в Регионална библиотека „Н.Фурнаджиев“ в Пазарджик. Технологията за радиочестотната идентификация за заемане и връщане на книги и за защита на библиотечния фонд е въведена по проект, спечелен от библиотеката пред Национален фонд „Култура“ –  Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти, 2022 г.

Стойността на одобрената сума за финансиране е 45 524,16 лв. С отпуснатите средства е монтирана входна система за контрол на достъпа и изнасянето на литература, както и работна станция за обработка, с помощта на която  се прави запис и отписване на библиотечните материали.

Върху книгите са поставени тагове, монтирана е и система за инвентаризация, както и софтуер за обвързване на RFID оборудване с модулите за защита и обработка на библиотечния фонд. Оборудването е доставено и монтирано от софийската фирма „PC-TM“ ООД.

Във фонда си РБ“ Н.Фурнаджиев“ съхранява над 290 000 библиотечни документа, сред които колекция „ Старопечатни, редки и ценни издания“ от 228 тома  старопечатни книги и 394 редки и ценни издания, уникален краеведски фонд със значителна културна стойност. В отдел „ Изкуство“ на разположение на читателите са над 10 000 броя CD, DVD, ABK и 138 оригинални произведения на изкуството.

РБ“Н.Фурнаджиев“ е една от първите регионални библиотеки в страната, които въвеждат такава система за самообслужване, коментира директорът на библиотеката Лъчезар Риков. Той допълни, че „маркирането на книгите с RFID тагове/ етикети дава възможност за подобряване работната среда на библиотекарите, по-бързо и точно обслужване на читателите. Благодарение на тази технология се дава възможност читателите да се самообслужват, което прави ползването на библиотеката по – атрактивно и удобно“.

Leave a Reply