Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Група за народни танци „тропа“ хорца в библиотеката

Елена, Вили, Стефка, Радка, Ася, Бистра, Надежда, Деница, Катя, Надежда, Димитрийка, Силвия, Галя, Елена, Миглена…Всички  те са с различни професии, но обединени от една обща магия-магията на народните танци. Сред дамите има и мъжко попълнение-Атанас и Стоян, които не отстъпват по ритъм във фолклора на дамското присъствие.

Танцовата група към Регионална библиотека“ Никола Фурнаджиев“-Пазарджик се роди спонтанно преди 4 години. Идеята дойде от наша колежка, която предложи да играем народни танци, както го правят и на други места в града, разказва една от участничките. Това, което събра танцьорите, е желанието да разпускат в свободното време и да танцуват за отмора и развлечение. И те го правят с мерак.

Групата се събира един път в седмицата. В студените дни танцьорите „тропат“ хорца във фоайето на библиотеката, а от началото на годината, след като бяха въведени мерки заради пандемията с COVID-19, групата продължи да се събира в парка пред библиотеката. Но това не намали ентусиазма им. Всеки път с голямо желание разучават нови и нови стъпки от различни танци и така се докосват до богатото ни фолклорно наследство.

Танцовата група е добре приета от колектива на РБ“ Н.Фурнаджиев“ и от ръководството на културната институция и е отворена и за нови желаещи.