Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Словесният фолклор на Пазарджишкия край

Учениците от вторите класове на НУ „Отец Паисий” посетиха на 15 и 17 юни Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев” за лекции на тема „Фолклорно наследство на Пазарджишкия край”. Децата се запознаха с характерни за Пазарджик народни песни и приказки, легенди, пословици и поговорки. Прочетоха легендата за превземането на крепостта Цепина, историите на Хитър Митър – нашият събрат на Хитър Петър, народни песни, свързани с бита и труда на хората, отгатваха гатанки. Разгледаха сборници с материали по темата от фонда на отдел „Краезнание“ – „Народна проза от Пазарджишко”, „Народни песни от Пазарджишко и Нишко”, „Исторически предания, легенди и песни от Пазарджишко“ и др. Най-голям интерес предизвикаха приказките на Спасия Джуренова, наричана българската Шехеразада, които са поместени в книгите „Кон звездалия“ и „Баба разказва“. Учениците показаха добри познания и взеха активно участие в беседата, като дадоха примери за народни приказки, техните герои, пословици, поговорки. Рисуваха по мотиви от пазарджишкия словесен фолклор, а в класните стаи ще подредят изложба с цветните картини. Децата се запознаха с дейността на отдел „Читални“ и разгледаха представените илюстровани книги и енциклопедии.

Това занятие е последното по проект на Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда”. Доволни сме от постигнатите резултати – децата опознаха библиотеката, разкриха част от нейните тайни и станаха добри приятели. Но нашите инициативи няма да спрат – предстоят ни нови интересни срещи, в които учениците ще придобиват нови знания и ще разширяват своя кръгозор.

От целия екип на Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ благодарим за доброто сътрудничество и пожелаваме на деца и учители слънчево, безгрижно и щастливо лято!

 

Leave a Reply