Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Урок за Освобождението в навечерието на националния ни празник 3 март

Учениците от Х„д“ клас на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт – Пазарджик посетиха отдел „Краезнание“ на Регионална библиотека „Н. Фурнаджиев“ и присъстваха на образователен урок „Освобождението на град Пазарджик“. Като прелюдия към темата беше беседата ни с учениците за дейността на Васил Левски в Пазарджишкия край, създаването на Революционния комитет, най-верните негови съмишленици, дните от последното му пребиваване в града ни.  От представената мултимедийна презентация гимназистите се запознаха с основните етапи на Руско-турската война, като специално внимание беше отделено на военните действия, развили се в Пазарджишкия край и влизането на руските войски в града. Научиха за делото и личностите, свързани с този исторически момент – ген. Гурко, ген. Брок, Ованес Съваджиян, Иван Кунчев, пазарджишките опълченци.

Десетокласниците посетиха и се запознаха с дейността на специализираните отдели в библиотеката – „Заемна за възрастни“, отдел „Изкуство“, отдел „Читални“ и отдел „Краезнание“.

Благодарим на учениците и техните преподаватели г-н Васил Котев, г-жа Таня Лазарова и г-жа Мариола Зяпкова за проявената инициатива да посетят Регионалната библиотека и очакваме нови съвместни инициативи.

Leave a Reply