Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

УЧЕНИЦИТЕ ОТ НУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ПРЕОТКРИХА КУЛТУРАТА НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ В НАШИЯ РОДЕН ГРАД – ПАЗАРДЖИК

На 11 май Православната църква и българския народ почитат светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. На този най-светъл празник, в който се прекланяме пред създателите и разпространителите на първата славянска азбука – глаголицата бе посветен иновативния интерактивен урок на учениците от 3. Б клас на НУ „Отец Паисий“ гр. Пазарджик, с класен ръководител Марияна Ешкенази на тема: „Културата на българското Възраждане в моя роден град“, съвместно с РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Инициативата е част от дейностите по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Културните институции като образователна среда“, по която училището има спечелен проект и представя работата на учениците по проект „Възрожденският ни град разказва“ . Той е част от инициативите,  посветени на XVI Национална библиотечна седмица, преминаваща под мотото:  „Инвестираме в библиотеките, инвестираме в бъдещето ни!“ Съвместно с работещите в отдел „Краезнание“ учениците проследяват развитието на просветното дело, борбата за църковна и национална независимост в Пазарджик. Специално внимание те отделят на възникващата и развиваща се в периода на Възраждането модерна българска култура в града ни, свързана с литературата, театъра, изобразителното изкуство, музиката и архитектурата. Изготвените и представени презентации показват задълбочено проучване живота и делото на видни съграждани като Константин Величков, Станислав Доспевски, Стефан Захариев. Учениците преминават по стъпките на своите деди, за да съпреживеят идеите за модерна и просперираща родина. Реализираните дейности в урока осигуряват възможности за повишаване грамотността, критичното и аналитично мислене на учениците, създават интерес и любов към миналото на родния град, неговите исторически и културни ценности, подпомагат  учебния процес чрез търсене, извличане и анализиране на информация от различни източници, развиват  въображението и креативността им.

Гости и участници в урока бяха млади изпълнители на народна музика от Ансамбъл „Елица“ – Пазарджик.

Учениците от 3.Б клас на НУ „Отец Паисий“ пяха, рецитираха, драматизираха, откриваха и осмисляха интересни факти, преминаха отново по следите на миналото, преоткриха неговите завети.

Третокласниците  възприеха историята като фокус и символ на знанието, запазваща и увеличаваща мъдростта му, а делото на предците като повод за гордост.

 

 

Leave a Reply