Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

УЧЕНИЦИТЕ ОТ НУ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ ПРОСЛЕДИХА ПЪТЯ НА РАЗВИТИЕ НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ НОСИТЕЛИ И КНИГИТЕ В ЖИВОТА НА ХОРАТА

В дните преди 24 май – най-светлият празник на несломимия български дух и магията на словото, учениците от II „Б“ клас с класен ръководител Марияна Ешкенази, от НУ „Отец Паисий“ гр. Пазарджик проведоха нетрадиционен интерактивен урок „Информационните носители и книгите в живота на хората“, съвместно с РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Инициативата е по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Библиотеките като образователна среда“, по която училището има спечелен проект и е част от дейностите, посветени на XV Национална библиотечна седмица, преминаваща под надслов „Библиотеката ще ти помогне“.

Съвместно с директора на РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик Лъчезар Риков учениците проследиха историческото развитие на информационните носители и книгите в живота на хората от устните истории и пещерните рисунки до нашето съвремие. Преминаха по стъпките на създаване на всяка книга. Осъзнаха, че произходът на всяка книга е свързан с труда и таланта на много хора – писатели, редактори, издатели. Запознаха се с музейната сбирка в зала „Перото“ на РБ „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик.

Учениците от II „Б“ клас на НУ „Отец Паисий“ пяха, рецитираха, драматизираха, откриваха интересни факти, преминаха отново по следите на прочетеното, преоткриха творчеството за деца на български автори като: Валери Петров, Недялко Йорданов, Ран Босилек, Иван Вазов, Никола Фурнаджиев, Константин Величков. Създадоха своя „Златна книга на детството“, в която включиха любими произведения от съвременни автори.

Второкласниците възприеха книгата като фокус и символ на знанието, като най-ценното изобретение на човечеството, запазващо и увеличаващо мъдростта му, а делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици като повод за гордост, „че и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът“.

Leave a Reply